Baby och Minisim

Kurser för barn 0-4 år 

Information – Babysim & minisim

Är du intresserad av en mysig och social stund tillsammans med ditt barn och andra föräldrar?
Vill du att ditt barn redan tidigt ska bli vattenvant och samtidigt få respekt för vatten?
Vill du att ditt barns motoriska utveckling ska stimuleras samtidigt som barnets balans tränas upp?
Vill du att allt detta ska ske under lekfulla former i en rofylld och trygg miljö?

Då är Simklubben Laxens baby- och minisim någonting för dig och ditt barn!

 

Vad är baby- & minisim?
Babysim är en instruktörsledd verksamhet för barn som är 0-2 år gamla och deras föräldrar. Barn som går på minisim är 2-4 år gamla och även här är föräldrarna med i vattnet.
Simklubben Laxens baby- och minisim leds av instruktörer som har genomgått Svenska Simförbundets instruktörsutbildning för baby- och minisim. Lektionerna är 30 minuter långa med övningar som stimulerar barnets motorik, balans och nyfikenhet och varieras med roliga sånger, plask och lek!

Flera av våra gruppnivåer har förkunskapskrav men det finns givetvis även nybörjargrupper för barn och föräldrar som vill börja baby- eller minisimma! Kom ihåg att vattenvana är en färskvara. Barn som övar upp sin vattenvana i tidig ålder behöver underhålla sina nyvunna kunskaper!

Vill du läsa mer om baby- eller minisim? Gå in på Svenska Simförbundets hemsida: Svenska Simförbundet, klicka på ”simkunnighet/simlinjen/utvecklingsstadium 1” Ännu mer information om babysim finns i Socialstyrelsens dokument rörande riktlinjer för babysim: Socialstyrelsens riktlinjer . Våra olika gruppnivåer beskrivs här nedanför.


Vårens kurser 2023
Då vi inte har fått bassängtider i simhallen, så kommer vi inte ha möjlighet att bedriva vår babysim-/minisimsverksamhet under våren heller.
Vi tycker att detta är väldigt tråkigt och kommer att jobba hårt för att detta skall ändras!

 

Höstens kurser 2023 
Information kommer..

Ankan är vår nybörjargrupp i babysim.

För att kunna börja i en Ankangrupp ska barnet vara cirka 3 månader gammalt (utifrån beräknat födelsedatum, enligt Socialstyrelsens riktlinjer), ha läkt navel samt väga minst 4 kg. I denna grupp får ditt barn bekanta sig med vattnet och vi övar upp barnets vattenvana under lekfulla former. Barnen tränar bland annat på ”dyk”, hopp och balans.

Sjöstjärnan

Sjöstjärnan är en fortsättningsgrupp på Ankan. Här repeteras övningar från Ankan, samtidigt som övningarna byggs på för att träna upp barnens vattenvana samt balans och motorik ytterligare. I denna grupp gör vi ”dyken” svårare, vi övar mer balans och varierande hopp. 

Grodan

I denna grupp får barnen träna på övningar som gör att det blir säkrare för er att vistas i närheten av vatten. De får exempelvis öva mycket på att hålla sig fast och förflytta sig längs kanterna. Vikten av att alltid återvända till kanten efter att vi har hoppat i betonas. Vi övar även hopp med mindre hjälp och att barnen ska klara av att klättra upp på kanten själva. Allt sker fortfarande utifrån barnens villkor under lekfulla former där vattenövningar blandas med sång.

Delfinen

Den fjärde och sista nivån på vårt babysim är Delfinen. Här fortsätter vi att öva så att barnen ska kunna hoppa i vattnet själva, flyta på ryggen och ta sig in till kanten själva. Efter Delfinen går barnen vidare till våra minisimsgrupper. I minisimmet simmar barn som är 2-4 år gamla tillsammans med sina föräldrar under ledning av utbildade instruktörer. 

Laxen

Laxen är vår första nivå i minisim. Barnen är ca 2 år när de börjar i denna grupp. Här får barnen öva på sittdyk från kanten, att hämta föremål på botten, flyta på rygg samt ta sig fram med flythjälpmedel. Allt sker fortfarande under lekfulla former där övningar blandas med sång.

Krabban

Målet med gruppen är märket Krabban blå. För att klara de olika delmomenten i märket så övar vi bland annat på att barnet ska kunna hoppa i, vända sig om och ta sig in till kanten och därefter klättra upp själv. 

Sköldpaddan

Vi övar bland annat på att barnet ska kunna doppa huvudet, bubbla vatten och glida. Vi övar även på att simma, dyka och hämta föremål på botten. Ibland går vi ut i stora bassängen och hoppar och dyker från kanten. 

Sköldpaddan fortsättning

Denna nivå blandar övningar från minisim med övningar från vår simskola för att övergången ska bli så mjuk som möjligt. Vi övar bland annat på att barnet ska kunna doppa huvudet, bubbla vatten och glida. Vi övar även på att simma, dyka och hämta föremål på botten. Ibland går vi ut i stora bassängen och hoppar och dyker från kanten.

Ansvarig Babysim

 

Katarina Thorell – Ansvarig Babysim
E-post: info@sklaxen.se
Telefon: 035-10 35 50